Човешкият фактор и бъдещето на авиационната, морската и космическата медицина


| Снимки:
Човешкият фактор и бъдещето на авиационната, морската и космическата медицина

XIII НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО АВИАЦИОННА, МОРСКА И КОСМИЧЕСКА МЕДИЦИНА

Човешкият фактор и бъдещето на авиационната, морската и космическата медицина

Тринадесетата национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина се проведе на 20-22 Октомври 2022 г. в МБАЛ Варна – ВМА. Научното събитие беше организирано от Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина и ВМА МБАЛ – Варна.

Поздравителни адреси до председателя на БСАМКМ проф. Любомир Алексиев бяха прочетени от името на Ръководството на Военномедицинска Академия –Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS; Ръководството на ВМА – МБАЛ Варна – полк. проф. Ивайло Въжаров; Командира на ВМС – Контраадмирал Кирил Михайлов; Командира на ВВС – Генерал-майор Димитър Петров; Началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Варна – Флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, Началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ гр. Долна Митрополия – Бригаден генерал Юлиян Радойски.

Научното събитие се проведе в условията на отлична организация, осигурена от ръководството и колегите от ВМА – МБАЛ Варна и Организационния комитет на БСАМКМ.На XIII–та национална конференция на БСАМКМ бяха изнесени 45 доклада в 5 научни сесии: три от тях по традиционните направления – „Морска медицина“, „Авиационна и космическа медицина“ и „Авиационна психология“; Сесия „Разни“ беше организирана с участие на специалисти от други специалности, които споделиха безценен клиничен и лабораторен опит от тяхната лекарска практика. За първи път тази година се проведе „Студентска сесия“, на която бяха представени 11 доклада в областта на авиационната и космическата медицина, изнесени от курсантите-медици под ръководството на проф. Ставрев от МУ Варна. Докладите от Конференцията ще бъдат публикувани в брой 1/2022 на Списание „Авиационна, морска и космическа медицина“. Срокът за подаване на пълния текст на докладите е 1 ноември 2022 година на e-mail: drkgeorgiev@abv.bg.

На конференцията беше представена и монографията на проф. Илия Пеев, един от учредителите на БСАМКМ – „На Океана с любов, вяра и надежда”, посветена на обявеното от ООН Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021г.-2030г.) и на 30-та годишнината на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина. Създадено на 15.07.1992 г. Сдружението е колективен член на Съюза на медицинските дружества в България, а от 2007 г. е член и на Европейската асоциация по аерокосмическа медицина (ESAM).

Организационният комитет на БСАМКМ изразява своята благодарност на всички колеги за участието им в конференцията, за представените интересни научни доклади и съобщения в областта на авиационната, морската, водолазната и космическата медицина, авиационната психология, космическите изследвания на човешкия фактор в ИКИТ-БАН, относно новите подходи в обучението на летателния състав, авиомедицинската евакуация и авиомедицинската експертиза, докладваните случаи от клиничната и лабораторна практика.

За неоценимата помощ при учредяване на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина и изразена съпричастност към неговата дейност, с плакет за 30 годишнината на Сдружението бяха наградени проф. Илия Пеев, проф. Любомир Алексиев – КАММ ВМА София, проф. Никола Шопов – ВМА Варна, доц. Константин Георгиев – ВМА Варна, проф. Димитър Ставрев – МУ Варна, д-р Юлиян Дочев – ВМА София, д-р Ангел Пеев – Управител на СБР Вита ЕООД Велинград и клон Поморие.

За активно участие в организацията на XIII Национална конференция почетни знаци с логото на БСАМКМ получиха полк. д-р Георги Филипов, доц. Димитър Батуров, д-р Деанна Александрова, психолог Даниела Иванова, подп. д-р Мария Георгиева, д-р Даниел Пранджев, инж. Красимир Вътов и финансист Ани Петкова.

По традиция след научната част на Конференцията беше проведено Общо събрание на членовете на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, което бе открито тържествено от председателя на сдружението проф. д-р Любомир Алексиев. Той изказа благодарност от името на Управителният Съвет на БСАМКМ на всички участници и гости на конференцията, направи отчет за дейността на сдружението за периода 2018 г.-2022 г. и представи новите предизвикателства, които стоят на дневен ред пред неговите членовеи ръководство.Полк. д-р Георги Филипов прочете финансовия отчет на дружеството за периода 2018г.-2022 г., изработен на доброволни начала от Ани Петкова и единодушно приет от членовете на Сдружението. На Общото събрание бяха приети 18 нови членовена БСАМКМ, на които пожелаваме здраве, късмет и много успехи в направленията, в които работи Сдружението!

При закриването на Общото събрание, по предложение на проф. Алексиев – Председател на БСАМКМ и на Бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ гр. Долна Митрополия,беше решено ХІV–та Национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина през 2024 г. да се проведе във ВВВУ „Г. Бенковски“ гр. Д. Митрополия със съдействие на 12 Авиационна база Долна Митрополия и на колеги от МБАЛ Плевен към ВМА.

Тринадесетата национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина се осъществи с любезното съдействие на фирма Адитус ЕООД – генерален спонсор, Алкалоид ЕООД, Антибиотик Разград АД, Ведра Интренашънъл АД, Вьорваг Фарма България ЕООД, Евофарма ЕООД, МагнаФарм България ЕАД, Натурфарма България ЕООД.

 

От Организационния комитет на
XIII-та Национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина


Допълнителни снимки ()